Matkustusohjeita Venäjälle
Rajanylitys ja tarvittavat asiakirjat
Venäjälle tarvitaan viisumi. Katso erilliset ohjeet viisumeista (Siirry).Matkalle lähdettäessä kaikilla pitää olla oma passi mukana. Jos matkustetaan ryhmäviisumilla, se on mukana matkanjohtajalla. Rekisteröintikaavakkeet eli maahantulokortit täytetään aina ennen rajanylitystä. Matkanjohtaja jakaa kaavakkeet kaikille ja opastaa niiden täyttämisessä.
Tullimääräykset
Tulliselvitys tulee tehdä, jos mukana on valuuttaa yli 3000 USD. Eläinperäisten tuotteiden, kuten tuoreen kalan ja lihan vienti on kielletty. Muita elintarvikkeita voi viedä vapaasti omiin tarpeisiin, (mm. matkaeväät).Tulli on myös tarkka lääkkeistä.
Lääkkeet
Lääkkeistä tulee olla mukana sähköinen resepti ja pakkaus, josta käy ilmi, kenelle lääke on määrätty, lääkkeen nimi ja koostumus. Lääkeitä tulee olla vain matkalla tarvittava määrä ja muutama ylimääräinen annos. Jos teillä on useampia eri lääkkeitä, ne voi laittaa dosettiin ja ottaa mukaan sähköinen resepti. Reseptivapaista lääkkeistä, kuten särkylääkkeet pitää olla mukana pakkaus, josta käy ilmi lääkkeen nimi ja koostumus. Erilaiset lääkkeidenkaltaiset tuotteet, ravintolisät ja jauheet, vitamiinit, homeopatialääkkeet ym. kannatta jättää kotiin. Tulli on kiinnostunut kolmiolla merkityistä lääkkeistä, voimakkaista särkylääkkeistä, kuten esim. Panacoda ja opiaateista.
Rokotukset
Pakollisia rokotuksia ei ole matkustettaessa Venäjälle. Rokotuksista on tietoa Matkailijan Terveysoppaassa, osoite www.ktl.fi (Kansanterveyslaitos) tai voitte kysyä asiasta omalta lääkäriltänne.
Pukeutuminen
Pukeutumisesta eri matkoilla annetaan kaikille matkaan lähtijöille erilliset ohjeet.
Ruokailut
Matkat on suunniteltu niin, että pääsoin niihin sisältyy aamiainen ja yksi ateria päivässä perillä kohteissa. Ohjelmat suunnitellaan niin, että kahvi ja lounastaukoja on riittävästi matkan aikana. Luostareissa syödään pääosin kasvisruokaa ja kalaa. Lihaa ei käytetä lainkaan. Eri matkojen kohdalla ilmoitamme erikseen, missä määrin on syytä varautua ottamaan pientä purtavaa mukaan matkalle.
Valuutta
Venäjän valuutta on rupla. Rajakaupoissa on mahdollista tehdä ostoksia myös euroilla. Rahanvaihto tapahtuu joko rajalla olevissa pankeissa tai perillä kohteissa. Kun liikutaan maaseudulla, rahanvaihtomahdollisuuksia ei ole, vaan rahaa vaihdetaan aina useammaksi päiväksi kerrallaan. Ruplia voi vaihtaa myös Suomessa. Luottokortit käyvät kaupungeissa niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. Luottokorttiautomaatteja ja rahanvaihtopisteitä on lähes kaikissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa. Kylissä käy vain käteinen raha. Ruplan kurssi (22.8.2017) muuttuu, yhdellä eurolla saa n 65 - 70 ruplaa.
Matkustaminen linja-autolla
Suurin osa Venäjälle suuntautuvista matkoistamme tehdään erikokoisilla linja-autoilla. Auton koko riippuu ryhmään koosta. Tiet Venäjällä syrjäseuduilla ovat huonokuntoisia ja siitä syystä emme aina voi ottaa parhaita autoja matkalle. Pyrimme kuitenkin siihen, että autoissa olisi wc ja ilmastointi. Kannattaa myös varautua siihen, että matkan teko voi huonoista teistä johtuen olla ajoittain hidasta.
Matkustaminen junilla
Kaukomatkat tehdään aina osin tai kokonaan junilla. Matkaa tehdään sekä päivällä että yöllä. Paikat varataan pitkillä matkoilla aina makuuvaunuihin, pääsääntöisesti 4 hlö/hytti. Kahden hengen hyttejä on mahdollista saada erillishinnasta, mikä ilmoitetaan kunkin matkan kohdalla erikseen. Kaikissa vaunuissa on oma vaununhoitaja, joka huolehtii siisteydestä, tarjoilee teetä ja kahvia ja auttaa matkaan liittyvissä asioissa. Pääsääntöisesti liinavaatteet kuuluvat matkan hintaan, mutta vielä on joitain paikallisjunia, joihin ei voi ostaa ennakkoon liinavaatteita, vaan ne ostetaan paikan päällä. Liikenteessä on myös vielä sellaisia paikallisjunia, joissa makuupaikat eivät ole erillisissä hyteissä, vaan istuinpaikkojen sijasta vaunuissa on eri puolilla vuoteita ilman näkösuojaa naapuriin.
Matkustaminen lentäen
Siperian matkoihin sisältyy myös lentoja pääosin Moskovasta eteenpäin. Lennot tehdään paikallisen lentoyhtiön koneilla, joista suurin on Aeroflot. Siperian puolella on myös yksityisiä lentoyhtiöitä, mutta niiden aikataulut on suunniteltu työliikennettä varten ja eivät aina sovi matkailijoiden aikatauluihin.
Petroskoi ja Karjalan tasavalta