Kulttuuri- ja luostarikierros

Romaniassa ja Moldovassa

 

Matkaohjelma

Sunnuntai 1.10.2017

Klo 10:30 Matkanjohtajan tapaaminen Helsinki-Vantaan lentokentällä, lähtöaulassa. Rekisteröityminen lennolle.                                                                                                                  Klo 12:20 lento TK1 762 lähtee Istanbuliin, jonne tulo klo 15:50. Jatkolento Chisinauhun lähtee klo 19:15, jonne tulo klo 20:40.  Kuljetus hotelliin, jossa illallinen.

Maanantai 2.10.2017

Aamiaisen jälkeen lähdemme Romaniaan, Neamtin maakuntaan. Lounastauko matkalla (ei sis. hintaan). Majoittuminen Varatecin luostariin, joka on Romanian suurin nunnaluostari. Se on perustettu vuonna 1785, jota työtä avusti Neamtin luostarin johtaja, Paisi Velitskovski. Sisaret asuvat pienissä puutaloissa pääkirkon ja luostarin ympärillä. Tutustumme vielä Neamtin ja Agapian luostareihin. Neamtin luostari on Romanian vanhin ja tärkein hengellinen keskus. Luostari on rakennettu 1400-luvun lopulla, Kuningas Stefan Suuren toimesta. Luostarissa on tehty alusta saakka käsikirjoituksia, joita säilytetään nykyään luostarin museossa. Oma kirjapiano perustettiin vuonna 1807, jossa on työstetty noin 11 000 teosta, osa hyvin harvinaisia kirjoja. Agapian nunnaluostari on perustettu 1600-luvulla. Pääkirkko on pyhitetty Arkkienkeli Mikaelille ja Gabrielille. Kirkon on suunnitellut hoviarkkitehti Vasili Lupu, joka itse osallistui kirkon vihkijäisiin. Paluu Varatecin luostariin. Illallinen.

 

Tiistai 3.10.2017

 

Aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja lähdemme Bucovinan alueelle, joka on kuuluisa maalatuista luostareista. Majoitumme La Roatan vierasmajaan, joka sijaitsee Gura Humoruluissa. Vietämme päivän Bucovinan kauniissa maisemissa. Täällä on paljon puhdasta metsää, kauniita vuoristokyliä ja luostareita, joiden sisä- ja ulkoseinät on maalattu jo 1500-luvulla. Luostarit ovat UNESCON suojelukohteita.                                            Ensimmäinen kohde on Moldovitan nunnaluostari, joka perustettiin vuonna 1532. Luostarin pääkirkko on pyhitetty Neitsyt Marian Ilmestymiselle. Sen ulko- ja sisäseiniä koristavat maalaukset, jotka kuvaavat 1500-luvun elämää. Ulkoisienien merkittävin maalaus on Konstantinopolin piiritys, kirkon eteläseinällä.                                                            Sucevitan nunnaluostarissa on ehkä tunnetuin ulkoseinämaalaus, Hyveiden Portaat, joka on kuvaus Pyhä Johannes Siinailaisen Portaat -teoksesta.  Kirkon sisällä on hyvin kauniit ja lähes sellaisenaan säilyneet seinämaalaukset.                                                                                   Voronetin luostari on alueen merkittävin maalattu luostari. Sen pääkirkon ulkoseinissä esiintyy Voronetin sininen väri.  Väri on alkuperäinen ja sitä on verrattu Tizianon punaiseen tai Veronan vihreään väriin. Värin alkuperää ei tunneta, mutta se on säilynyt hyvin meidän päiviimme saakka. Paluu hotelliin, jossa illallinen.

 

Keskiviikko 4.10.2017

 

Aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja lähdemme Iasin kaupunkiin, joka on Koillis-Romanian tärkein talouden, historian ja kulttuurin keskus.  Matkalla käymme Probotan maalatussa luostarissa, joka sijaitsee samannimisessä kylässä. Luostari on perustettu vuonna 1530 ja se on UNESCON maailmaperintöluettelossa. Iasin kaupungissa teemme kierroksen, jonka aikana käydään Metropolitan katedraalissa, Kulttuuritalossa, Golian luostarissa ja Kolmen Hierakin kirkossa. Majoittuminen Vladicenin luostariin, jossa nautimme myös illallisen.

 

Torstai 5.10.2017

 

Aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja lähdemme Moldovan tasavaltaan. Päivän aikana tutustutaan Calarasin alueen luostareihin, joista ensimmäinen on Frumoasa, perustettu 1804. Se toimi luostarina aina toisen maailmansodan loppuun saakka, jonka jälkeen veljestö pakeni ja luostari siirtyi valtiolle. Sinne perustettiin lasten orpokoti ja myöhemmin kuurojen lasten koulu. Vuonna 1992 se palautettiin luostarille ja on toiminut siitä saakka luostarina. Raciulan kylässä sijaitsee Jumalanäidin Syntymälle pyhitetty luostari, jolla oli sama kohtalo kuin Frumoasan luostarilla. Se toimi viime sotaan saakka luostarina, jonka jälkeen se suljettiin. Vuonna 1989-1990 luostari avattiin ja tänään siellä elää lähes sata sisarta. Tutustumme myös luostarin lähellä sijaitsevaan hunajamuseoon. Käymme vielä Harjaucan ja Hirbovatin luostareissa enne kuin majoitumme kylpylähotelli Eco Vilaan Orheissa. Illallinen.

 

Perjantai 6.10.2017

 

Aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja siirrymme Orhein kylään ja lähellä sijaitsevaan luolaluostariin, joka on pyhitetty Neitsyt Marian Kuolonuneennukkumiselle. Orhei on vanha asutuskeskus, Nistru ja Prut -jokien välisellä harjulla. Aikoinaan Kultainen Orda hallitsi aluetta 1200-luvulta 1400-luvulle, jonka jälkeen Orheihin levisi uusi asutus.                 Orhein kylä on ulkoilmamuseo, jossa asuu paikallisia asukkaita omissa kodeissaan. Harjulla on runsaasti luolia, joihin ensimmäiset kristityt asettuivat asumaan. Alueella on ollut useita maanjäristyksiä ja monet luolastot ovat sortuneet, mutta joitakin on kunnostettu ja niissä toimii luostari. Orheista jatkamme matkaa Cricovan viinitilalle, jossa tutustumme viinen valmistukseen ja maistelemme tuotteita. Majoitumme Chisinauhun, hotelli Daciaan. Illallinen viiniklubilla.

 

Lauantai 7.10.2017

 

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta lento TK270 lähtee klo 10:10 Istanbuliin. Jatkolento Helsinkiin lähtee klo 14:55, tulo klo 18:20.