info@monasterytours.com
In English

 

 

Romania

Romania on maa, joka häikäisee monipuolisuudellaan. Historian saatossa maahan ovat asettunut saksalaiset, unkarilaiset ja serbit. Kaikki ovat muodostaneet omat kulttuuriset alueensa. Romaanit muodostavat suuren etnisen ryhmän. Köyhyys on suurinta heidän keskuudessa. Monet ovat siirtyneet Euroopan kaupunkeihin kerjäämään elatoa perheille. Romaanikylien asunnot ovat kylmiä ja ilman lämmitystä.                                                                                                         Transilvania on kuin vanhaa Saksaa, kauniita pikkukaupunkeja, toreja, kirkkoja ja tietysti linnoja, joista Draculan linna linee kuuluisin.                                             Karpaattien itäpuolella avautuu luostareiden maailma, joiden erikoisuutena ovat 1500-luvulta säilyneet kirkkojen seinämaaalukset niiden ulkoseinissä.                                                                                                        Maramureksen maakunta Ukrainan rajalla elää omaa elämäänsä, jossa luumuviinan valmistus, vanhat kylät myllyineen ja hevosineen sekä käsitöiden runsaus antavat alueelle oman, värikkään leimansa.    

Romanian väkiluku on 19 miljoonaa, joista pääkaupungissa Bukarestissa asuu noin 2 miljoonaa asukasta.

 

Moldovan tasavalta

Moldova on pieni ja kaunis maa Romanian ja Ukrainan välissä. Koostaan se on Uudenmaan läänin kokoinen. Romanian kanssa on yhteistä rajaa 450 km ja Ukrainan 940 km. Romanian rajalla kulkee Prut -joki ja Ukrainan Dniestra -joki  Asukkaita maassa on runsaat 4 miljoona, jossa on mukana myös Transnistirian asukkaat.

Moldovan pääkaupunki on Chisinau, jossa on maan ainoa lentokenttä.  Pääkaupungissa on lähes 700 000 asukasta ja se on vilkas kauppakeskus. Kaupungissa on useita hotelleja ja kahviloita on keskustassa joka kadunkulmassa.

Maaseudulla elämä on verkkaista. Maatalous on tärkeä elinkeino ja viini on Moldovan päävientituote. Suurin ostaja tänään on Kiina.

Sorocan kaupunki sijaitsee maan pohjoisosassa, Ukrainan rajalla. Se on koko maailman romaaniväestön pääkaupunki.                                                       Gagauzia on itsenäinen maakunta maan eteläosassa. Alueella on oma lippu. Väestö on etniseltä taustalta turkkilaisia. Turkki on avustanut maakunan kulttuurin vaalimista.                                                                                           Transnistria on Dniestra -joen itäpuolella, kapea, 200 km:n pituinen maakaistale, joka on julistautunut itsenäiseksi, mutta jota mikään maa ei ole tunnustanut. Transnistrian sota käytiin 1900 -luvun alussa ja sen jälkeen on valta vaihtunut useaan otteeseen. Transnistriassa on puoli miljoona asukasta, joista pääkaupungissa, Tiraspolissa asuu runsaat 260 000. Asukkaista 1/3 on moldovalaisia, 1/3 on venäläisiä ja 1/3 on ukrainalaisia. Valuutta on Transnistrian rupla ja maalla on oma lippu. Rajaa Moldovan välillä valvoo venäläiset rauhaturvaajat ja Ukrainan rajalla on ETYJ:n tarkkailijat. Transnistria on yksi ns jäätyneitä konflikteja, jonka tulevaisuus on ratkaisematta.Transnistria haluaa liittyä Venäjään.

Moldovan hallitukset ovat suhtautuneet EU:hun milloin myönteisesti, milloin taas kielteisesti. Gagauzia ilmoitti liittyvänsä Ukrainaan, jos Moldovasta tulee EU:n jäsen. Ukrainan tilanne tänään on kuitenkin eri, joten Gagauzian tilanne on myös vaikea ratkaista.  Osa moldovalaisista haluaa liittyä Romaniaan (pro Romania puolue),  koska heidän mielestä maa on liian pieni omana valtiona.

Moldova on Euroopan köyhin maa, jossa ihmiskauppa oli hyvin yleistä kymmenen vuotta sitten. Tilanne on sen osalta parantunut, mutta monet ovat joutuneet lähtemään työn perässä Eupoopaan ja muualle ulkomaille.