Kesämatka Georgiaan

 

Matkaohjelma

PDF-versio

Sunnuntai 4.6.2017

Klo 19.10 kokoontuminen Helsinki-Vantaan lent-oasemalle, terminaali 1. Matkanjohtaja odottaa aulassa (Georgia -kyltti). Rekisteröityminen lennolle ja turvatarkastus. Klo 21.10 lento Helsingistä Riikaan, jonne tulo klo 22.10. Jatkolento Tbilisiin klo 22.55.

Maanantai 5.6.2017

Klo 03.25 tulo Tbilisiin. Tulotarkastuksen jälkeen tapaamme paikallisen matkanjohtajan ja kuljettajan, joiden kanssa ajamme hotelliin. Majoittuminen ja lepoa. Aamiainen. Klo 11.30 lähdetään kävellen kierrok-selle vanhaan kaupunkiin, joka on perustettu 300-luvulla kuningas Vakhtang Gorgasalin toimesta mineraalivesilähteiden ympärille. Tbilisi oli 1100 -luvulla Kaukasuksen ja koko Lähi-idän tärkein kaupunki. Se oli Silkkitien keskuspaikka, joka yhdisti Aasian ja Euroopan.                                    Kaupungin vanhin Metekhin kirkko, joka rakennettiin 1100 -luvulla, sijaitsee Mtkvari -joen rannalla, keskustassa. Käymme kirkossa, josta siirrymme sillalle, jonka kohdalla oli kaupungin vanhin ylikulkupaikka, Marttyyrien silta. Joen toisella puolella sijaitsee kuuluisa rikkikylpyläalue ja vanhojen puutalojen kortteli. Tbilisin rikkikylpylä on vetänyt puoleensa eri puolilta maailmaa niin taiteilijoita kuin poliitikkojakin. Vanhan kaupungin alueella on kauniita puutaloja, jotka on viime vuosina lähes kaikki restauroitu. Matka jatkuu vanhoille kävelykujille, joissa on pieniä myymälöitä ja kahviloita sekä vanhoja kirkkoja. Kävelykierros päättyy Itsenäisyyden aukiolle, josta alkaa kaupungin pääkatu, Rustaveli. Aukion varrella on myös useita museoita, mm Taidemuseo ja Historiallinen museo, joihin voi tutustua vapaapäivinä. Kävelykierros päättyy lounaaseen kaupungilla. Vapaa ilta Tbilisissä.   

Tiistai 6.6.2017

Aamiaisen jälkeen luovutetaan huoneet ja lähdetään Kazbegin vuoristoon. Ensimmäinen kohde on Mtskheta, Iberian vanha pääkaupunki (500 eKr. - 500 jKr.), jota 300 -luvulla hallitsi kuningas Miriam.   Hänen kaudellaan Pyhän Ninon avustuksella kristinuskosta tuli valtion uskonto. Pyhä Nino tuli Jerusalemista Armenian kautta, asettui asumaan syrjäiseen kylään, mutta muutti pian pääkaupunkiin, Mtskhetaan. Hän pystytti puuristin      Jvarin luostarin paikalle sen jälkeen, kun kuningas Miriam kastettiin. Nykyinen kirkko on peräisin ajalta 590 – 630 -luvulta. Keskiajalle sen ympärille rakennettiin muurit, josta on vielä raunioita jäljellä. Jvarin kirkko kuuluu UNESCO:n maailman perintöluetteloon. Jvarista siirrytään Svetiskhovelin kirkkoon, jossa toimii miesluostari. Georgiassa usko-taan, että sen uumeniin on haudattu Kristuksen vaippa, jonka paikallinen juutalainen kauppias toi Mtskhetaan oltuaan Jerusalemissa ristiinnaulitsemisen aikaan. Paikalle kasvoi setripuu, jonka ympärille myöhemmin rakennettiin kirkko. Säilynyt kirkko on Vakhtang Gorgasalin rakennuttama 1000-luvulla. Kirkossa on vanhat seinämaalaukset. Käymme vielä kunnioittamassa Pyhä Gabrielin pyhäinjäännöksiä viereisessä Samtavaron kirkossa, josta kahvitauon jälkeen jatkamme matkaa pohjoiseen. Seuraava pysähdys-paikka Ananurin linnoitus- ja hallintokaupunki, josta on jäljellä rauniota vanhasta keskuksesta ja Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Ananurista matka jatkuu Gudauriin, jonne on rakennettu hiihtokeskus. Edelleen matka jatkuu korkeammalle vuorille, jossa ohitetaan mm. Ristin vuori (2395m). Tulo Stepantsmindan kylään, joka on 1700 metrin korkeudessa. Majoittuminen vierasmajaan, jossa illallinen.

Keskiviikko 7.6.2017

Aikaisin aamulla ennen aamiaista lähdemme maastoautoilla ylös Gergetin miesluostariin, jossa aamupalvelus. Noin klo 10:00 palaamme vierasmajaan, jossa aamiainen. Puolen päivän aikaan lähdemme Snon kylään, joka on Patriarkan Ilia II:n kotikylä.                                                           Kylässä sijaitsee myös yksi Kaukasuksen vuoriston vartiotoreista. Se on osin raunioitunut, mutta sinne voi kiivetä ja kuvata ympäristöä. Matka jatkuu Venäjän rajalle, jonne on rakennettu Arkkienkeli Mikaelille pyhitetty naisluostari. Tutustumme luostariin ja palaamme takaisin kylään, jossa illallinen ja majoitus.

Torstai 8.6.2017

Aamiaisen jälkeen lähdemme Tbilisiin. Ajoaika on n. 2 tuntia. Tbilisissä jätämme tavarat hotelliin tai jos mahdollista, niin majoitumme. Kahvitauon jälkeen lähdemme Kakhetin alueelle, joka on tunnettu viineistään. Ensimmäinen kohde on Bodben naisluostari, jossa on Pyhän Ninon hauta. Luostarissa in myös ravintola, jossa voidaan syödä kevyt lounas. Matka jatkuu Sighnaghin kaupunkiin, joka restauroitiin kymmenen vuotta sitten kauniiksi yhteisöksi, jossa sijaitsee mm. taiteilija Pirosmanin museo.  Matka jatkuu Gurjaanin kylään, jossa maistelemme viinitilan tuotteita, opettelemme tekemään paikallista leipää avouunissa ja valmistamaan hunajapähkinämassasta makeaa retkiruokaa. Perinneillallinen paikallisen, polyfonisen kansanmusiikin kera. Paluu Tbilisiin.  

Perjantai 9.6.2017

Aamiaisen jälkeen tehdään retki David Garejan luostariin, Azerbaizanin rajalle. Luostari sijaitsee Kakhetin alueella, Azerbaidzanin rajalla, joka on puoleksi aavikkoa. Luostarin perustaja on Pyhä David, joka tuli Garejan vuorelle 500-luvulla. Hän perusti luostarin vuorella oleviin luoliin ja siitä muodostui vuosisatojen kuluessa merkittävä hengellinen ja kulttuurinen keskus. Luostari tuhoutui useamman kerran ja Neuvostovalta sulki sen kokonaan vuonna 1922. Luostari on nykyään toimiva, jossa asuu pieni veljestö.Georgian ja Azerbaidzanin raja kulkee Garejan vuoren huipulla, jossa vanhat luolakirkot avautuvat Azerbaidzaniin päin. Luolien sijainnista huipulla kiistellään aika ajoin. Retkellä tutustutaan pääluostariin eli lavraan ja tehdään kävelyretki vuoren huipulle, vanhoihin luoliin, joissa on säilynyt seinämaalauksia 1100 - 1200 luvuilta.  Paluu Tbilisiin. Vapaa ilta.

Lauantai 10.6.2017

Klo 01:45 kuljetus lentokentälle, josta lento Riikaan lähtee klo 04:10. Jatkolento Helsinkiin lähtee klo 07.40, saapuen perille klo 08:45.