Kreikka – Makedonia

Thessaloniki – Kastoria - Ohrid

 

Matkaohjelma

 

 

 

Maanantai 24.7.2017                                                                                          Klo 15:00 matkanjohtajana tapaaminen Helsinki Vantaan lentokentällä. Rekisteröityminen lennolle.                                                                                      Klo 17:45 lento Ateenaan, jonne tulo klo 21:25. Jatkolento klo 23:00 Thessalonikiin, jonne tulo klo 23:55. Paikallisen oppaan tapaaminen kentällä. Kuljetus hotelliin, majoittuminen.

Tiistai 25.7.2017                                                                                                Aamiainen, jonka jälkeen lähdetään Kreikan Makedoniaan, Kastoriaan.  Matkalla Veroian kaupungissa pysähdytään kunnioittamaan Pyhä Klement Ohridilaisen pyhäinjäännöksiä. Lounas paikallisessa ravintolassa, jonka jälkeen ajetaan Kastorian kaupunkiin, Kreikan Bysantin keskukseen. Majoittuminen. Tänään tutustutaan vielä Lohikäärmeen luolaan ja Mavriotissan Jumalanäidin luostariin, jonka kirkossa on säilynyt vanhoja seinämaalauksia 1000-1200-luvuilta. Paluu hotelliin.

Keskiviikko 26.7.2017                                                                                               Aamiainen, jonka jälkeen tutustutaan Kastorian alueen bysanttilaisiin kirkkoihin ja kohteisiin. Järven ympärillä on 72 kohdetta, Päivän aikana käydään myös Bysanttilaisessa museossa, sen ikoniosastolla ja kierretään kaupungin kirkoissa, joissa on vanhoja seinämaaluksia. Päivällisen jälkeen käydään Pyhien Kosmaksen ja Damianan luostarissa. Ehtoopalvelus.

Torstai 27.7.2017

Aamiainen, jonka jälkeen lähdetään Makedonian Tasavaltaan, Ohridiin. Matkalla ennen rajaa käydään Kleisouran luostarissa kunnioittamassa Pyhän Sofian pyhäinjäännöksiä. Sofia syntyi Vähä-Aasiassa vuonna 1883. Hän oli naimisissa kolme vuotta, kun mies katosi v. 1914. Pian sen jälkeen heidän vastasyntynyt poika myös kuoli, jonka jälkeen Sofia siirtyi Pontukseen ja vietti siellä erakkoelämää. Pyhä Georgios ilmestyi hänelle ja kertoi, että kylään hyökätään ja pyysi Sofiaa pakenemaan. Näin Sofia pelasti kylläiset. Hän tuli pakolaisena Kreikkaan, jossa Jumalanäiti pyysi häntä tulemaan omaan taloonsa. Sofia kysyi, missä talo on ja Jumalanäiti kertoi sen olevan Kleisourassa. Tässä luostarissa hän vietti 44 vuotta.  

Matka jatkuu rajalle, josta on kahden tunnin ajomatka Ohridiin. majoittuminen ja ruokailu. Illalla tehdään tunnin veneretki Orhridin järvellä, josta voidaan ihailla niin maisemia kuin vanhaa Ohridin kaupunkia.


Perjantai 28.7.2017

Aamiainen. Aamupäivällä tututaan Ohridin vanhoihin kirkkoihin; Pyhän Sofian katedraaliin 1000-luvulta, Pyhän Nikolaoksen sairaalakirkkoon 1360-luvulta, Jumalasynnyttäjän sairaalakirkkoon vuosilta 1335-1336 ja Pyhän Johanneksen kirkkoon Kaneossa 1200 -luvulta. Ohrid oli Bysantin keskus ja kirkon ansiosta sen aarteet ovat säilyneet meidän päiviimme saakka. Lounastauon jälkeen lähdetään Ohrid-järven länsirannalle, jossa tutustutaan Kalistan luostariin. Luostarikompleksi rakennettiin 1600-luvulla, jonka jälkeen se tuhoutui lukuisissa sodissa. Jumalansynnyttäjän kirkon restaurointityöt suoritettiin 1977, jonka jälkeen kokoanisuus näyttää uudelta. Luostarin kirkossa on kuuluisa Jumalanäidin ikoni, jossa sekä Kristuslapsen että Jumalaäidin kasvot on maalattu tummalla värillä. Ikonia kutsutaan Mustakasi Jumalanäidiksi. Luostaria ympäröi upeat kalliot, joiden luoliin luostari alkujaan perustettiin. Vanhin luolakirkoista on rakennettu 1300-luvulla. Paluu hotelliin, jossa illallinen.


Lauantai 29.7.2017

 

Aamiainen, jonka jälkeen käydään Jumalansynnyttäjä Perivleptoksen kirkossa, joka on 1200-luvulta sekä viereisessä museossa. Kirkossa on Pyhän Klimentin pyhäinjäännökset ja kauttaaltaan sieniä peittävät vanhat bysanttilaiset seinämaalaukset. Käymme myös Pyhien Konstantinin ja Helenan kirkossa, joka on rakennettu 1360-luvlla.

 

Puolen päivän aikaan lähdetään bussilla Pyhän Naumin luostariin, joka on rakennettu 1300-luvulla. Pyhä Naum eli 800-900 lukujen taitteessa. Hän oli yksi Bulgarian sietämästä apostolista, jotka tekivät lähetystyötä slaavien keskuudessa.

 

Pyhä Naum oli kirkkoslaavin kehittäjien, pyhien Kyrilloksen ja Methodioksen oppilas. Bulgarian hallitsija, tsaari Boris kääntyi kristityksi vuonna 864. Hän oli huolissaan imperiuminsa säilymisestä kreikankielisessä kirkollisessa ympäristössä. Hän perusti kaksi kirjallisuusakatemiaa, toisen pääkaupunkiin ja toisen Ohridiin. Molemmissa opetettiin teologiaa kirkkoslaaviksi. Pyhä Naum työskenteli pääkaupungin akatemiassa 25 vuotta, josta hän siirtyi Ohridiin akatemiaan. Hän perusti omaa nimeään kantavan luostarin vuonna 905. Isä Naum on ensimmäinen bulgarialaissyntyinen pyhä.

 

Teemme veneretken Crni Drimin lähteille, jossa nautitaan lounas. Paluu Ohridiin.

 

Sunnuntai 30.7.2017

Aamiaisen jälkeen lähdetään Thessalonikiin. Matkalla pysähdytään Edessassa, käydään vesiputouksilla ja nautitaan lounas ravintolassa. Klo 18:00 tulo Thessalonikiin.


Maanantai 31.7.2017

 

Aikainen aamiainen. Klo 07:30 lähtö lentokentälle, jonne tulo klo 08:15. Rekisteröityminen lennolle.

 

Klo 10:20 lento Ateenaan, jonne tulo klo 11:10. Jatkolento Helsinkiin lähtee klo 13:15, jonne tulo klo 17:00.